Котките.com, Обяви, Статии, Форум, Каталог, Породи Котки

Любопитни статии за котки

10 правила как да храним котката си

10 правила как да храним котката си

статии: Хранене

1.Храненето следва да се извършва винаги по едно и също време, към което котката да привикне.
2.Не давайте храна на котката освен във времето й за хранене, дори да бъде много настоятелна с мяукането си.
3.Не намалявайте рязко двената дажба на котката, дори и да Ви се струва че е прекалено пълна.

Котките - жив сеизмограф

Котките  -  жив сеизмограф

статии: Любопитно

Знаменито е изригването на вулкана Монт Пеле през 1902 година. В средата на април на 1902 година върхът на вулканичната планина Монт Пеле на остров Мартиник започва силно да дими. И това става след 50-годишен безметежен „сън”. На 23 април над град Сен Пиер пада краткотраен пепелив дъжд, а на 6 май от вулкана изригват десетки хиляди кубически метри разкаляна пепел. На 8 май във вулканичната стена на кратера откъм град Сен Пиер се пропуква отвор. От там се избълва гигантски черен, нажежен облак и с див рев се понася надолу по склона. Само след няколко секунди Сен Пиер изчезва под гигантското покривало. Всички обитатели на града загиват за по-малко от минута. После се оказва, че котките се били разделили със стопаните си навреме, без да дочакат фаталната експлозия на Монт Пеле.

Манкс

Манкс

статии: Породи котки

Обикновено за породите котки съществуват най-различни предания, които понякога дори си противоречат. Котката от остров Ман не прави изключение - за нея се разказват немалко легенди. Все пак появата на безопашати котки запалва веднага въображението и любопитството на хората, които са свикнали с дългата мека опашка постоянно да се мотае около краката им. А когато тя липсва?
Такива породи се срещат на няколко места по света. Някои изследователи смятат, че животните, за които става дума по-долу, са се спасили от потъващ галеон на испанската армада, който при буря се разбил при о-в Ман. Други познавачи са на мнение, че английски моряци направо са ги пренесли на острова чак от Япония, където живее местен вид късоопашата котка. "Японката" е тип "бобтейл" - както и при кучетата, този термин означава, че тя не е съвсем лишена от опашка.

Съжителство между деца и котки

Много котки започват да спят заедно с децата още от времето, когато децата са много малки и в продължение на години служат като възглавница, като любима довереница и като източник на комфорт за малчугана. Не пренебрегвайте вашата котка! Когато в къщата се появи новородено, котката може да се окаже на съвсем заден план. Дори и котката ви да не е ревнива, тя живо ще се интересува от това новопоявило се същество. Котешкият ви приятел по всяка вероятност ще почувства загубата на някои членове на семейството, и особено ако те са онези, на чиито скут тя е свикнала най-често да си помърква. Котката може да е и изплашена, но при всички случаи е и заинтересована. Тя може да поиска да се запознае с новороденото, а би могла да се държи и напълно независимо. При всички случаи направете така, че да поощрите мирните усилия на котката и внимателно да я запознаете с новия член на семейството.

Котките през призмата на модата

Котките през призмата на модата

статии: Любопитно

Нерядко, спирайки поглед в зоомагазина на някое обаятелно котенце от разкошна порода, редовият купувач, без да знае, се оказва по влиянието на някоя от модните тенденции в света на породистите котки.

Съществува сложен, но вече улегнал механизъм за „самоналагането” на дадена порода. Възхищавайки се на някой породист красавец видян на гости у приятели (или, още по-добре, на изложба) и обикновено вече запознал се със специализирана литература по въпроса, потенциалният купувач вече чака или активно търси подходящия момент да си купи желаното котенце.